Fioletowe ziemniaki z piekarnika………………………

Fioletowe ziemniaki z piekarnika………………………

Fioletowe ziemniaki z piekarnika………………………

Fioletowy ziemniak, zwany ziemniakiem truflowym to intensywnie zabarwiona odmiana ziemniaka. Tu trzeba dodać – prastara odmiana, z której wywodzą się dzisiejsze jasne odmiany. Została wyparta przez odmiany bardziej plenne.

W Peru skąd pochodzi zwana jest czarnym ziemniakiem, we Francji chińskimi truflami. Fioletowy kolor zawdzięcza wysokiej zawartości antocyjanów. Najlepiej gotować je w łupinach, by zachowały jak najwięcej dobroczynnych składników dla naszego zdrowia.
Jaki ma smak ziemniak odmiany „Vitelotte”? Delikatnie orzechowy, lekko zbliżony do aromatu maronów – jadalnych kasztanów.
Jest smaczny i zdrowy, min. zapobiega rakowi jelita grubego. Nadaje się do pieczenia, smażenia i gotowania. Efekt kolorystyczny pozostaje po obróbce termicznej. Warto zapolować na fioletowego ziemniaka. Dodam tylko, że świetnie się komponuje kolorystycznie np. z białymi szparagami.

Składniki:
600-700 g fioletowych ziemniaków
1 łyżka oleju
sól, pieprz
kilka gałązek tymianku

Wykonanie:

  • ziemniaki wyszorować, pokroić w grubą kostkę. Wymieszać  w misce z olejem, solą i pieprzem
  • rozłożyć – tak by się wzajemnie nie dotykały –  na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 200`C około 25 minu. Podawać z ulubionymi dodatkami. U mnie kolorowe szparagi w pergaminie i łosoś, również z piekarnika

                                                                     SMACZNEGO !

Źródło

http://frosch.blogspot.com

No comments.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *