Co to są fioletowe ziemniaki
Truflowe ziemniaki o pięknym fioletowym kolorze występują w stanie naturalnym w Południowej Ameryce. Dzisiaj intensywnie uprawiane w są Chile i Peru. Do Polski zostały sprowadzone w połowie lat 70. XX w.
Swoją barwę oraz właściwości zdrowotne zawdzięczają obecności antocyjanów – naturalnych barwników roślinnych należących do przeciwutleniaczy.
W swoim smaku przypominają tradycyjne ziemniaki, chociaż jest on nieco intensywniejszy.
Fioletowe ziemniaki – wartość odżywcza
Fioletowe ziemniaki zawierają więcej cennych składników odżywczych niż ziemniaki tradycyjnie wykorzystywane w polskiej kuchni. Dostarczają witamin i minerałów, takich jak: witaminy z grupy B (B1, B2, B3, B6), beta karoten, witamina A, potas, żelazo, wapń, magnez. W 100 g fioletowych ziemniaków znajduje się: 72 kcal, 1,7 g białka, 24,8 g węglowodanów oraz 3 g błonnika pokarmowego. Najcenniejszymi związkami obecnymi w ziemniakach truflowych są antocyjany posiadające silne właściwości antyoksydacyjne. Są to jednak nietrwałe barwniki roślinne, których ilość w produkcie może ulec zmniejszeniu w wyniku długotrwałej obróbki termicznej w wysokiej temperaturze oraz w trakcie przechowywania pod wpływem tlenu.
No comments.